Digital kompetens och livet på nätet – hot eller möjlighet?

Tutornätverket i Jakobstadsregionen hade bjudit in Elza Dunkels till Jakobstad måndagen 18.2.2019 för att föreläsa om barn och unga och sociala medier. Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och arbetar som lärarutbildare och forskare vid Umeå universitet. Hon är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden. 

Föreläsningen lockade ca 130 lärare från regionens skolor. Under föreläsningen betonade Dunkels hur viktigt det är att vuxna pratar, och framför allt lyssnar, på barnen när det gäller sociala medier, digitala spel mm. Forskning visar att när vuxna och barn pratar med varandra så ökar tryggheten. Dunkels rekommenderar varken förbud eller att installera olika filter som t.ex. porrfilter. Att förbjuda leder enligt henne till att barnet lämnas ensam eftersom detta barn p.g.a. förbud mindre sannolikt vågar berätta för en vuxen ifall den stöter på något skrämmande på nätet. Att installera filter igen leder till att vi vuxna blir mer passiva och samtalen med barnen kring nätet och sociala medier minskar eftersom vi litar för mycket på filtret. Dunkels påminde om att det inte finns något 100 % filter.

Under föreläsningen behandlades också skärmtid. Dunkels menar att skärmtid har en enbart negativ klang idag, trots att skärmtid innebär allt från att skypa med våra kära på annan ort till sexuella trakasserier på nätet. Därför kan vi inte heller enligt Dunkels tänka svartvitt att det verkliga livet är enbart bra och sociala medier är enbart dåligt. Hon önskade också att fokusen gällande skärmtid skulle flyttas från hur länge barnen är vid skärmen till att vad barnen gör med skärmen. 

Ett annat aktuellt diskussionsämne som Dunkels också tog upp är källkritik. Hon påpekade att bristen på källkritik har gjorts enbart till ett ungdomsproblem fastän det egentligen kan kallas ett samhällsproblem. 

Sammanfattningsvis av Dunkels föreläsning kan sägas att istället för att se problem kunde vi fästa uppmärksamhet på möjligheterna nätet och sociala medierna kan erbjuda oss. ”Vi ska lära oss att välkomna förändringen” och bygga upp hållbara undervisningssystem. 

Tack vare samarbete med Hem och skola kunde man i Jakobstad även erbjuda en föreläsning med Elza Dunkels för regionens föräldrar samma kväll. Med föreläsningssalen så gott som full med ca 200 deltagare fick föräldrarna verktyg och nya tankar gällande barnen och sociala medier, nätberoende, spelberoende osv. Som främsta råd till föräldrarna gav Dunkels att lyssna och prata med barnen och att som förälder förmedla till sina barn ”Vad som än händer, kom och berätta för vi kan lösa det”.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.