Sett Stockholm 2019

I Pedersöre har en grupp tutorlärare under läsåret skrivit en ny digital lärstig. För att fira att den blivit klar gjorde arbetsgruppen en gemensam inspirationsresa till utbildningsmässan SETT i Stockholm. Jag skriver här en liten rapport om vad mässan hade att erbjuda. 

Mässan består av en utställningsdel där det bjuds ut material och prylar från hela undervisningsbranschen. Från de motsvarande finska mässorna skiljer det sig inte märkbart förutom att allt är anpassat till den svenska läroplanen. Men mycket inspiration går att finna och när det gäller den digitala digitala utrustningen spelar ju läroplanen ingen större roll. Vi hade kanske förväntat oss mera på VR (virtual reality) sidan, men det känns som det finns en del att utveckla där ännu. 

Den andra delen av mässan består av olika föreläsningar och det var just den delen som gruppen hade störst förväntningar på. Svenskarna är ju bra på att ett underhållande sätt inspirera och föra fram sitt budskap. Att sedan överföra detta till ett välfungerande finskt skolsystem kan vara ganska lyckat. 

Det fanns ett stort utbud av föresläsningar att välja mellan. Beroende på vad man jobbar med inom utbildning kan man skräddarsy ett intressant program. Eftersom vi var en blandad grupp med lärare från småbarnspedagogiken till årskurs 9 så kunde alla hitta något som passade dem. Bland föreläsarna hittade man allt från TV kändisar till ”vanliga” lärare. 

Här kommer en kort resumé från de föreläsningar några av oss tog del av:

Micke Hermansson

  • grundare av ”Grej of the day”, föreläste om presentationsteknik. 
  • Läraren måste äga klassrummet för att eleverna ska tycka att det är någon vits att lyssna, annars blir det ”boring”
  • En bra presentation skall inte innehålla för mycket text, inte heller för svår text, gärna många bilder.
  • Det går inte att slösa på slides, det skadar inte miljön.

Micke postar varje vecka ”mikrolektioner” på Youtube.

Värdeskapande lärande – Maria Wiman

Maria Wiman jobbar som lärare i svenska och SO i Huddinge. Hon jobbar med värdeskapande lärande som bland annat mynnat ut i att hennes elever startade en kamp för att rädda tv-programmet ”Geografens Testamente”. Under länken nedan, berättar klassen hur de gjorde:

vimeo.com/129661645

Känslosmart Ledarskap – Anna Eriksson Skarin

Anna Eriksson Skarin pratar om ledarskap utgående från känslor. Med hjärnforskningen som grund är målet ett hållbart ledarskap som utforskar den sociala hjärnan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.