TutorDay 2019

Torsdagen den 25 april 2019 samlades tutorlärare från hela Svenskfinland till en gemensam tutordag i Tammerfors. Här kan du läsa John Henrikssons text om dagen (bilden ovan av Kiti Lindén):

Tutorlärarverksamheten är en del av programmet Den nya grundskolan och inleddes i de flesta kommuner kring läsårsstarten 2017. Medlen för verksamheten har beviljats på årsbasis från Utbildningsstyrelsen. Tutorlärarna arbetar inom kommunerna med att stöda sina lärarkollegers kompetensutveckling och har mellan en och fyra årsveckotimmar nedsatt undervisningsskyldighet för uppdraget. Den vanligaste nedsättningen är två årsveckotimmar. Hösten 2018 kunde kommuner även söka medel för koordinering och utveckling av tutorlärarverksamheten vilket resulterade i fem regionala nätverk. Två av de fem nätverken kommer att slås samman och således är nätverken fyra till antalet fr.o.m. hösten 2019. I Österbotten finns nätverken Bothnia Tutors och Tutornätverket i Jakobstadsregionen. I södra Finland verkar Tutorerna som nätverkskraft i Östra Nyland och Tutor Syd 3.0 som sträcker sig från Åbo till Helsingfors.   

Tutorlärarens uppdrag kan vara ett ganska ensamt uppdrag i den egna skolan med höga förväntningar från kollegiet och högt ställda målsättningar. För att ge tutorlärarna möjlighet att nätverka, dela med sig av goda modeller och lyssna in andra samlades den 25 april närmare 80 finlandssvenska tutorlärare i Tammerfors för en gemensam dag bestående av föreläsning med Simon Hjort kring kollegialt lärande samt nätverkande workshops och diskussioner. Tutorlärarna fick nu för första gången möjlighet att lyssna in kolleger från hela Svenskfinland samt jämföra verksamhetsmetoder utanför regionerna. Många nya kontakter knöts utanför den egna kommunens gränser och verksamhetens fortsättning samt utveckling av denna diskuterades. Det konstaterades allmänt att tutorläraruppdraget breddas ständigt och går mer och mer från det digitala fokuset mot ett mer generellt pedagogiskt fokus. 

Ett stort tack riktas till projektet Tutornätverket i Jakobstadsregionen med Kiti Lindén och Björn Kronholm i spetsen för fina arrangemang samt till Utbildningsstyrelsen för finansiering av TutorDay 2019!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.