Öka elevernas aktivitet med portfoliopedagogik!

I Helsingfors har man redan en tid jobbat med portfoliopedagogik i undervisningen. Vad är det? Läs utvecklingslärare Malin Nordströms text så får du veta.

Hösten 2018 infördes en ny bedömningsmodell  i de svenskspråkiga skolorna i Helsingfors. Den nationella läroplanen betonar bland annat en syn på lärande där eleven är aktiv samt lär sig ställa upp mål på egen hand och tillsammans med andra. Eleven uppmuntras även att reflektera över sitt sätt att lära sig för att kunna använda denna kunskap i framtiden.

Under ett läsår får eleven ta del av flera olika lärprocesser som utgår från målen i läroplanen. Under dessa lärprocesser bedöms eleven mångsidigt genom formativ bedömning. Syftet med den formativa bedömningen är att handleda eleverna i lärprocessen. I slutet av lärprocessen bedöms eleven summativt för att fastställa elevens kunskapsnivå.

Som ett stöd för att förverkliga den nationella läroplanen har Helsingfors stad gått in för att använda portfoliopedagogik i undervisningen. Elevens lärprocess synliggörs i portfolion där de dokumenterar, utvärderar och reflekterar över sin inlärning.

Vad är egentligen portfoliopedagogik?

Börja med att ta en titt på videon om hur vi i Helsingfors använder portfoliopedagogik i undervisningen- här!

Det finns tre grundstenar inom portfoliopedagogik[1]:

  1. Dokumentation – synliggör inlärningen!
  2. Reflektion – reflektera över dokumentationen!
  3. Samarbete och handledning – dela med dig av dokumentationen!

Hur jobbar vi?

I årskurs tre vid Drumsö lågstadieskola har vi delat in läsåret i fem lärprocesser. Vi arbetar helhetsskapande och lärprocesserna formas utgående från målen i läroplanen och elevernas förkunskaper och intressen.

Lärprocesser i åk 3

Under lärprocesserna jobbar varje enskild elev i sin personliga digitala portfolio. Vi har valt att använda Google som plattform för arbetet. I portfolion synliggörs målen och innehållet för lärprocessen, eleven dokumenterar (i skrift, bild, video etc.) sin inlärning samt reflekterar bl.a. genom självutvärdering. Eleverna delar även sin portfolio med oss lärare så att vi kan följa med och handleda eleverna under lärprocessen. 

Eleverna arbetar i en s.k. processportfolio, målet är att eleverna ska få en helhetsbild över sin inlärning och en överblick hur deras inlärning och färdigheter utvecklas under lärprocesserna.

Ett exempel på en elevs dokumentation under en lärprocess i årskurs 2

Vill du veta mer om portfoliopedagogik eller svenska skolornas bedömningsmodell i Helsingfors får du gärna kontakta mig via malin.nordstrom(at)edu.hel.fi

Malin Nordström
Klasslärare i Helsingfors
Utvecklingslärare - Portfoliopedagogik, bedömning och mångsidiga kompetenser


Källor och material:
 
Utbildningsstyrelsen. (2014). Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014. Helsingfors: Utbildningsstyrelsen.

Zubizarreta, J. (2008). The Learning Portfolio Reflective Practice for Improving Student Learning: Jossey- Bass Inc Pub.

Portfoliopedagogik i Helsingfors

Bedömningsmodellen i de svenska skolorna i Helsingfors

[1] Zubizarreta (2008)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.