Elevinstruktioner för distansundervisning

(Sammanställd av områdestutor Jouni Koponen, Kyrkslätt)

1. Gör samma morgonsysslor som under en vanlig skoldag. Ät ett bra morgonmål, byt från nattdräkt till dagkläder och motionera lite – ta t.ex. en promenad runt kvarteret. Din kropp är van vid att röra på sig under skolvägen både på morgonen och eftermiddagen!

2. Ta pauser! I skolan jobbar du inte heller 6-7 timmar i sträck, så ta raster. Du är van vid en viss måltidsrytm. Ät lunch och mellanmål så att du orkar. 

3. Du kommer att jobba mera vid en skärm än vanligt. Kom ihåg att ta pauser och göra pausgymnastik under dagen, så att axlarna och nacken hålls i skick. Här finns en kul video med instruktioner för enkel pausgymnastik: www.bit.ly/jumppakissaohje

4. Du har inte semester! Du arbetar och lär dig på distans utanför skolan. Som tur är lärande inte platsbundet, utan du kan även lära dig effektivt utanför skolbyggnaden. För att lära sig måste man ändå jobba aktivt själv. Du behöver ta ansvar för ditt lärande, så att uppgifterna blir gjorda. Planera och skriv upp ett tydligt studieschema och följ det! En bra utgångspunkt för ditt veckoschema är din egen läsordning. Studieteknik blir extra viktigt när man jobbar självständigt. I den här korta filmsnutten från Orka plugga presenteras några nyttiga tips: Sex bra strategier för att komma igång att plugga

5. Följ med informationen via Wilma! Lärarna ger uppgifter, delar material, utvärderar och ger respons samt kan eventuellt även nås via nätet. Det första meddelandet kommer via Wilma (ifall ni inte kommit överens om annat), där du hittar info från lärare om hur och när uppgifterna skickas och hur man får tag på läraren om du behöver hjälp.

6. Ifall du inte har något digitalt verktyg för att göra uppgifter ska du kontakta din egen lärare. Vi försöker i mån av möjlighet ordna så att du får ett verktyg till låns. Du kommer bra igång även med en smarttelefon eller ett annat mobilverktyg. Det är även möjligt att dela nät från sin egen mobil, ifall man saknar annat nät.

7. Man kan studera tillsammans även på distans! Med hjälp av videokonferenser i t.ex. Google Meet kan du plugga tillsammans med kompisar. Även läraren kan ordna lektioner på distans. Testa modigt!

8. Var aktiv! Lärarna är på jobb och de stöder dig i ditt lärande, även om de är på distans. Fråga om något är oklart eller om du behöver hjälp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.