Enkel distansundervisning i fyra steg

(Anpassat till Kyrkslätt och de verktyg som används där, men bakgrundstanken fungerar för alla – kopiera och revidera gärna för eget behov!)

Steg 1: Skicka info och uppgifter via Wilma

Börja med att skicka ut info via Wilma till dina elever och vårdnadshavare om hur distansundervisningen kommer att skötas. Skicka info om uppgifter som eleverna kan jobba med i olika ämnen. Berätta för eleverna hur de kan få stöd och hjälp. Du kan t.ex. i dina uppgifter länka till ett nyttigt filmklipp på Youtube eller berätta hur de kan nå dig för att fråga om hjälp.

Under den första veckan av distansundervisning kan det kännas tryggt att hålla sig till steg 1: skicka uppgifter via Wilma. 

Sedan är det dags att ta steg två:

Steg 2: Eleverna visar sitt lärande och kunnande

För att kunna följa med elevens arbete, lärande och kunnande under tiden för distansundervisning behöver man få dem att på något sätt visa för dig sina uppgifter och vad de gjort. Det här kan göras på flera sätt. 

Åk 1-3: Ett enkelt verktyg för att hålla kontakt med elever i åk 1-3 är t.ex. dagboken i Qridi. I den kan eleverna skriva text, spela in ljud (t.ex. läsläxa), spela in video eller ladda upp bilder. Se här en kort instruktionsfilm om hur du kommer igång. Om du vill kan du skapa en dagbok, “Distansundervisning”, för dina elever. I den kan de ladda upp foton på sina arbeten, spela in video, skriva texter osv. Då testar du lite på portfoliopedagogik samtidigt! Det känns bra för eleverna att att få visa sin(a) lärare vad de gjort hemma.

Åk 4-9: t.ex. Google Classroom fungerar utmärkt i distansundervisning. 

Även Dagboken i Qridi fungerar utmärkt (kolla ovan), likaså Uppgiftslistan. Du kan också ha dina elever att svara på en enkel veckoutvärdering av distansveckan i Qridi under “Utvärderingar”.

Med yngre elever i åk 1-3 räcker det utmärkt att ha kontakt via Wilma och att de på något sätt visar sitt arbete och kunnande t.ex. med hjälp av dagboken i Qridi. Med äldre elever, åk 4-9, behöver du ta steg 3 i något skede:

Steg 3: Interagera med eleverna

De yngre eleverna har förhoppningsvis en vuxen hemma som kan hjälpa dem med skoluppgifterna, kolla Wilma osv. 

Fr.o.m. årskurs 4 kan man förvänta sig att eleverna börjar ta mera ansvar för sina uppgifter. Alla elever i åk 4-9 har inte en vuxen hemma som kan hjälpa dem och därför är det viktigt att vi lärare lätt kan nås, även om undervisningen sköts på distans. Här kommer några förslag på alternativa sätt:

  • Uppmuntra dina elever att kontakta dig via Wilma eller e-post.
  • Använd kommentarsfunktionen i Google Dokument eller Google Presentationer för att “chatta” med en elev. Du kan också ge respons åt en elev på en uppgift via kommentarsfunktionen.
  • Gillar du snabbmeddelanden? Då kan Google Hangouts vara något för dig eftersom det är tillåtet för elever att använda. Du kan ladda ner en gratisapp, “Hangouts”, eller använda det via webbläsare på https://hangouts.google.com. Hangouts används lätt med elevens edu-konto, som är länkat till Google. Med Hangouts kan man skicka snabbmeddelanden, så om en elev har en fråga om en uppgift når hen dig snabbt. Med Hangouts kan man också skicka bilder och ha videosamtal. Om du vill skapa en egen grupp för din klass så går det enkelt att göra. 

Det fjärde steget är att faktiskt undervisa på distans.

Steg 4. Undervisa på distans

För att lära ut nytt stoff kan du göra på många olika sätt:

  • Leta på t.ex. Youtube, Studi.se, Vetamix osv. efter bra undervisningsfilmer och dela länkar till dem med dina elever i samband med instruktioner till uppgifterna. Om du vill kan du skapa uppgifter till filmsnuttarna, som eleverna sedan kan jobba med. Nu erbjuder många företag och förlag gratismaterial, så det kan löna sig att kolla runt lite grann. Du hittar säkert något användbart!
  • Skapa en presentation i t.ex. Google Presentationer och dela den med eleverna.
  • Ha en lektion på distans (“webbinarium”) med dina elever…spännande! Google Meet fungerar fint för detta ändamål. Du har möjlighet att dela din skärm och visa t.ex. en presentation för eleverna. Eleverna har möjlighet att ställa frågor i realtid osv. Du hittar en instruktionsfilm för hur använda Google Meet här (där finns även instruktioner till Classroom och Hangouts.)
  • Något annat väldigt roligt (och superspännande!) är att göra egna undervisningsfilmer. T.ex. med gratisprogrammet Screencast-O-Matic kan du spela in din datorskärm och samtidigt förklara. De färdiga filmerna kan laddas upp exempelvis i Google Drive och sedan kan du dela länken till filmen med dina elever.
  • De som känner sig riktigt spänningslystna kan testa steg 500: Spela in en egen undervisningsfilm och dela den på Youtube eller Vimeo! Dela också din film i olika lärargrupper på kanaler för sociala medier – på det sättet hjälper du en massa andra lärare och deras elever!

Lycka till! Stöd på alla de ovan nämnda stegen fås av en tutorlärare nära dig ❤

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.