Zoom och distansundervisning

Här samlar vi guider och material kring Zoom-tjänsten som verktyg för distansundervisning. Dela gärna med dig om du har eget material!

Linda Mannila har gjort nedanstående guide för Zoom som gratisversion. Gratisversionen är begränsad till 40 min per distansträff och för max 100 deltagare. I betalversionen finns inte dessa begränsningar.

Zoom-mötesrum bygger på en mötes-ID som antingen är personlig för en användare (läraren) eller som skapas i samband med att du tidsinställer ett möte. Dela inte detta mötes-ID öppet. Därtill finns det när du skapar mötet en möjlighet att skapa ett lösenord som användare bör skriva in när de loggar in i mötet. Dela heller inte detta lösenord öppet.

God sed vid inbjudning är att skicka en möteslänk och eventuellt lösenord ganska kort innan mötet för att hindra möjligheten för dessa att läcka ut ifall busiga deltagare vill dela dem via sociala medier.

Stefan Westergård på CLL har skapat nedanstående omfattande guide för Zoom. Guiden är gjord med CLLs verksamhet i åtanke men innehåller element som kan vara nyttiga även för andra.

För dig som använder Zoom-tjänsten för första gången har John Henriksson sammanställt guider för hur man når Zoom via olika verktyg här nedan.

Några goda råd när det kommer till distansmöten: Man kan alltid tysta sin egen mick genom att i balken nere i Zoom klicka på mikrofonikonen. Detta kan behövas om det finns ljud i bakgrunden och en god praxis vid möten där många är med är att man knäpper på mikrofonen när man vill säga nåt och tystar den när man lyssnar. Koppla gärna upp dig till mötet i god tid innan för att kontrollera att allting fungerar som det skall. 

Distansmötet via iPad eller telefon:

Innan mötet: Ladda ner denna gratisapp från App Store: Zoom Cloud Meetings (Ipad & Iphone: https://apps.apple.com/us/app/zoom-cloud-meetings/id546505307, Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings&hl=sv

Koppla upp dig till mötet:

 • Kontrollera att du har tillgång till nät. 
 • Öppna appen ovan och kicka på ”Join a Meeting”. Ingen inloggning krävs. 
 • Skriv in mötets kod där det står Meeting ID. Koden ses av arrangören och består av en nummerserie med ca 10 nummer.
 • Klicka ”Join”
 • Appen kommer därefter att be dig godkänna t.ex. att den får använda kamera och mikrofon. Dessa behövs för mötet dvs klicka ”Ok”. 
 • Klicka ”Join with video” 
 • Om det frågas, klicka ”Call using internet Audio”

Distansmöte via dator:

Innan mötet: Kontrollera att du har nättillgång till datorn. Du behöver även ha en mikrofon samt gärna en webbkamera. Laptops brukar ha dessa inbyggda medan stationära datorer oftast kräver separata sådana. Använd gärna hörlurar med mikrofon om du har sådana. 

Koppla upp dig till mötet: 

 • Klicka på möteslänken du fått från läraren. Vanligtvis ser den ut såhär: https://domän.zoom.us/möteskod. Länken är specifik till varje möte.
 • Länken öppnas i webbläsare (Chrome, Mozilla Firefox etc.)
 • Klicka ”join from your browser” så behöver du inte ladda ner något program till datorn. 
 • Du behöver godkänna Zoom policy för att nå mötet. Klicka ”I Agree” om du gör detta. 
 • Skriv in ditt namn när det frågas om det och klicka ”Join”

Distansmöte via dator med Zoom installerat:

 • Ladda ner och installera Zoom på http://www.zoom.us/download
 • Klicka på möteslänken och Zoom-programmet borde öppnas normalt och föra dig igenom stegen för att nå mötet. Ingen inloggning krävs för deltagare.
 • Kontrollera att Zoom-programmet använder rätt ljud- och bildkällor. Detta gör du på de små piltangenterna som kan ses nere i balken invid mikrofon- och kameraikonerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.