Tips och tricks med ipad

John Henriksson har skapat några filmguider för vanliga frågor kring hanteringen av iPads. Dessa är främst tänkta för lärare men kan vara nyttiga för dig som arbetar med iPad hemma nu i tiden av distansundervisning. Saknar du någon film? Ta kontakt i så fall.

Skärmdump och skärminspelning

En skärmdump är ett foto av det du sker på din skärm. Du kan även editera bilden om du t.ex. behöver skära bort kanterna eller göra anteckningar.

En skärminspelning är en inspelning där du spelar in det du ser på din iPad och dessutom kan du spela in ljudet samtidigt, dvs. din röst. Genom att använda skärminspelning kan dina elever t.ex. förklara processer genom att ha tagit bilder under arbetets gång och spela in sin skärm med ljud där de förklarar processen. Därtill kan du be eleverna spela in hur de löser problem i matte, hur de arbetar i ett dokument mm.

För att ställa in skärminspelningen i kontrollcentret bör du först en gång göra dessa steg: Gå till INSTÄLLNINGAR, Välj KONTROLLCENTER, klicka på ANPASSA REGLAGE och lägg till skärminspelning till listan.

Hantera appar

Här i denna video kikar vi snabbt på hur du hittar, organiserar och raderar dina appar på plattan. Därtill funderar vi på nedladdning av nya appar. För dig som använder lärplattor som tillhör kommunens system lönar det sig för dig att vara i kontakt med kommunens IT-stöd om nedladdningen av appar inte fungerar som tänkt.

Diktering & Läs upp markering

Det finns många verktyg i en iPad som ger oss olika möjlighet till att producera eller ta in information. Dikteringen fungerar i alla appar och tjänster där du förväntas skriva text. Du knäpper på dikteringen genom att gå till INSTÄLLNINGAR, välj ALLMÄNT, välj TANGENTBORD och klicka i AKTIVERA DIKTERING.

Din iPad kan läsa upp all text du kan markera. Du knäpper på detta genom att gå till INSTÄLLNINGAR, HJÄLPMEDEL, välj TALAT INNEHÅLL och klicka i LÄS UPP MARKERING.

Book Creator

Book Creator hör till de vanligaste apparna i skolsammanhang på iPads. I denna video går vi kort igenom de olika funktionerna. Book Creator fungerar bra som elevens lärportfolio där eleven samlar på bilder, filmer och text.

Multitasking på iPad

Ibland behöver vi samtidigt nå t.ex. en uppgiftsinstruktion och själva dokumentet eller referensmaterial. I denna video går vi snabbt igenom vilka möjligheter du har för att kunna se materialet sida vid sida.

Apples eget material

Apples egen iPad handbok hittar du här och till skillnad från filmerna ovan uppdateras denna när nya funktioner kommer.

Därtill kan det löna sig att kika på apples egna gratis lärarhandledningar i Books-appen. Du hittar dem här via snabblänkarna: Alla kan skapa foto, Alla kan skapa musik, Alla kan skapa teckning, Alla kan skapa video, Lärarhandledning & Lärarhandledning för de yngre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.