Sömn

Att barn och unga behöver ha goda sovvanor är något som betonas nu under tiden med distansundervisning då rutiner och dagsrytmen plötsligt förändras. Att vi behöver sova för att må bra förstår nog de allra flesta men hur mycket sömnbrist påverkar vår kropp och därigenom vår vardag kanske inte alltid är självklart. Sömn håller oss pigga, friska och mer koncentrerade. Vi har här samlat länkar och tips som kan delas direkt till elever eller användas som en del i undervisningen.

UKK-institutet har en hemsida, TEKO (Terve koululainen/Frisk skolelev) där de samlat information för elever i högstadiet kring Vila och sömn. Under fliken finns avsnitt om sömnbehov och effekterna av sömnbrist, sömnfaser, dagliga råd för god dygnsrytm, frågor för att känna igen sömnbrist, tankar kring vila och avslappning och sömn och återhämtning för idrottande unga.

Folkhälsan har på sin hemsida lyft fram sömnen för unga och gjort en lista på praktiska tips för att sova bättre.

BUU-klubbens program Superhjälparna (Yle Arenan) har ett avsnitt om Sömn som passar de yngre eleverna.

Mannerheims Barnskyddsförbund har på finska information för föräldrar kring sömnbehov, för de yngre barnen och för ungdomar.

Även Hem och Skola i Finland ger tips kring sömnen för föräldrar, och i Hem och Skola tidningen 2/2020 finns en artikel ”Hur sover din tonåring” och efter artikeln finns några sovdagböcker som tonåringar gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.