Mat och hälsa

Att äta hälsosamt och mångsidigt under skolvardagen blir en extra utmaning under de omständigheter som råder med distansundervisning. Men även vid vanlig skolgång är det viktigt att tänka på att mat, hälsa, ork, koncentration och motivation hör ihop. Vi samlar här lite tips som kan användas som en del av undervisningen, t.ex i huslig ekonomi och hälsokunskap, eller något som direkt kan delas åt elever.

Folkhälsan har på sin hemsida betonat ”Matens betydelse för din återhämtning” och ger unga tips om hur de ska tänka kring vegetarisk och vegansk kost och kost för de som idrottar. Folkhälsan har även startat Smakskolan, en metod för att öka barnens intresse för nya livsmedel. Här hittar du information, spel, mellanmålsbok och andra tips.

Ungmartha är Marthaförbundets barn- och ungdomsorganisation, och de har samlat videoklipp på You Tube med korta instruktionsfilmer kring hushåll, ekonomi och ekologi. Och på Marthaförbundets hemsida finns bl.a tips kring mellanmål.

UKK institutets hemsida TEKO (Terve koululainen/Frisk skolelev) har samlat ett informationspaket för ungdomar i högstadiet kring kost. De poängterar att viktiga grundläggande kostfrågor är vad du äter, hur mycket, när, var och med vem. På hemsidan finns avsnitt kring kostfrågor enligt följande:

Principer för god kost

  1. balans mellan energiintag och energiförbrukning
  2. måltidsrytm
  3. tallriksmodellen
  4. adekvat intag av näringsämnen
  5. drick regelbundet
  6. vardagsval

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.